A shtoni peshë nga gjumi i dobët?

Posted by

Ndërsa bota ka filluar të kuptojë rëndësinë e gjumit për mirëqenien tonë të përgjithshme, shpesh harrohet kur flasim për ushqimin, stërvitjen dhe strategjitë e sjelljes për të arritur dhe mbajtur një peshë të shëndetshme të trupit dhe formën më të mirë personale.

Ndërsa ka shumë mënyra për të promovuar marrjen e gjumit, gjumi me cilësi më të mirë ndodh kur trupi përshtatet natyrshëm në kohën e duhur ditore të vakteve, stërvitjes dhe relaksimit, transmeton lajmi.net.

Është gjithashtu e rëndësishme të praktikohet higjiena e mirë e gjumit e cila përfshin, të mos hani tre orë para shtratit, mbyllja e punës dy orë para shtratit, dhe duke thënë natën e mirë në ekranet tuaja një orë para shtratit, duke përfshirë telefonat inteligjentë, kompjuterët dhe pajisjet e tjera digjitale që lëshojnë dritë në sy.

Gjumi i dobët shoqërohet me presion të lartë të gjakut, një sistem të dobësuar imunitar, shtim në peshë, luhatje të humorit, paranojë, depresion dhe një rrezik më të lartë nga diabeti, goditja dhe çmenduria.

Hulumtimi tregon gjithashtu se një e treta e amerikanëve përjetojnë periudha pagjumësie, dhe një në dhjetë përjetojnë tre netë pa gjumë në javë për muaj në fund.

Pse ka rëndësi gjumi?

Kur ora jonë e trupit largohet nga ekuilibri, ne përfundojmë me uri të rritur dhe oreks. Provat e fundit epidemiologjike dhe laboratorike konfirmojnë gjetjet e mëparshme të një shoqërimi midis humbjes së gjumit dhe rritjes së rrezikut të mbipeshës.

Kur nuk flemë sa duhet, trupat tanë lëshojnë më shumë grrelin, një hormon i bërë nga qelizat e stomakut që rrit oreksin.

Stresi nga gjumi shumë pak mund të ndërtohet dhe të shkaktojë më shumë kortizol, një hormon stresi, për të hyrë në rrjedhën e gjakut nga gjëndrat mbiveshkore që çojnë në lodhje dhe aftësi të dobët të të menduarit.

Këshilla të shëndosha për gjumin e shëndoshë

Nëse jeni si miliona njerëz që shkojnë në shtrat me celularin e tyre ose bien në gjumë para TV, mund të jeni të vetëdijshëm se ato praktika janë higjienë e dobët e gjumit.

Ndaloni së ngrëni dhe pirjen e duhanit të paktën tre orë para gjumit, shkruan Natural Solutions Mag. Jo vetëm që nuk duhet të punoni ndërsa përgatiteni për gjumë, ndiqni rregullin digjital detox të asnjë kompjuteri ose lexuesi digjital të paktën një orë para gjumit.

Ushtrimi ka përfitime të shumta kritike shëndetësore, por gjithashtu ndihmon trupin tuaj të pushojë në gjumë. Ushtrimi më i mirë është gjatë mëngjesit.

Ndërsa jeta shpesh mund të shkatërrojë me kohën e gjumit, bëni çdo përpjekje që të shkoni për të fjetur dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo krijon një ritëm gjumi që trupi juaj do t’ju falënderojë.

Në mënyrë kolektive, ushqimi, stërvitja dhe gjumi promovojnë shëndet më të mirë, dhe ndërsa ata nuk do t’i heqin situatat stresuese, ato mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni më mirë nivelet e stresit dhe të arrini mirëqenie të përgjithshme në përgjithësi.

Leave a Reply