Në një telefonatë me Presidentin e vendit Stevo Pendarovski dje Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg i uroi mirëseardhje Maqedonisë së Veriut tani që po merr pjesë në të gjitha takimet e NATO-s si një anëtare e plotë e Aleancës, pas pranimit si anëtare e 30-të më 27 mars 2020.

Stoltenberg theksoi se NATO është e vendosur të vazhdojë të luajë rolin e saj në luftën kundër pandemisë COVID-19. Ai kujtoi se ministrat e mbrojtjes do të takohen më vonë këtë muaj në një seancë të jashtëzakonshme me video konferencë për të diskutuar se si NATO mund të forcojë mbështetjen për përpjekjet civile për përballimin e pasojave të pandemisë. Theksoi se ndërsa të gjithë Aleatët preken nga kriza, disa janë në gjendje të rialokojnë burimet në mënyrë që të ndihmojnë të tjerët në nevojë, përfshirë Maqedoninë e Veriut, shkruajnë nga zyra për media e NATO-s

“Unë mirëpres mbështetjen e disa aleatëve të NATO-s për anëtarin tonë më të ri të Maqedonisë së Veriut. Ky është solidaritet aleat në veprim,” tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s.

Në ndihmë bilaterale, Hungaria siguroi 100,000 maska ​​mbrojtëse dhe 5,000 kostume mbrojtëse për Maqedoninë e Veriut, ndërsa Sllovenia dhuroi 100,000 maska ​​kirurgjikale dhe 100,000 maska ​​mbrojtëse. Përmes një donacioni ndërkombëtar nga Holanda në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, Maqedonia e Veriut do të marrë komplete shtesë testi COVID-19.

Qeveria e ShBA-ve ka ndarë 1.1 milion dollarë për të frenuar përhapjen e shpërthimeve të COVID-19. Përmes kësaj ndihme, ajo do të mbështesë disa nisma, duke përfshirë testimin në shkallë të gjerë për COVID-19, parandalimin dhe kontrollin e infeksionit.

Norvegjia gjithashtu ka dhuruar furnizime mjekësore për Maqedoninë e Veriut (me vlerë 180,000 Euro) e cila do të dërgohet nga Agjencia e Mbështetjes dhe Prokurimit e NATO-s (NSPA).

Maqedonia e Veriut aktualisht po përdor një spital të lëvizshëm të dhuruar nga Norvegjia, duke dyfishuar kështu kapacitetin në Klinikën Infektive në Shkup në luftën kundër Covid-19.

Maqedonia e Veriut më 30 mars kërkoi ndihmë përmes Qendrës Koordinuese Euro-Atlantike të NATO-s për Reagimin e Fatkeqësive (EADRCC) për maska ​​kirurgjikale, kostume mbrojtëse dhe pajisje të tjera. Qendra e NATO-s ua kaloi kërkesat Aleatëve dhe partnerëve të NATO-s, të cilët ofrojnë ndihmë në baza dypalëshe. EADRCC është mekanizmi kryesor i NATO-s për reagimin ndaj katastrofave. Ajo operon mbi bazën 24/7, duke koordinuar kërkesat nga Aleatët dhe partnerët e NATO-s, si dhe ofron ndihmë për të përballuar pasojat e krizave të mëdha të tilla si pandemia COVID-19./NATO

By admin

Leave a Reply