Dy antibiotikët që po studiohen për trajtimin e Covid-19/ Problemet që shqetësojnë kardiologët

Posted by

Ka pasur indikacione të hershme që këto ilaçe mund të jenë efektive në trajtimin ose parandalimin e Covid-19, por ilaçet nuk e kanë duruar kujdesin e duhur të provave të gjera klinike dhe ka pasur shqetësime në rritje për ndikimin e klorokinës dhe hidroksikloriines konkretisht në zemër.Tani, një gjykim me chloroquine në Brazil është shkurtuar, spitalet në Suedi janë paralajmëruar kundër përdorimit të ilaçeve për Covid-19 dhe grupet e kardiologjisë amerikane u kanë bërë thirrje mjekëve që të jenë të vetëdijshëm për ” implikimet e mundshme serioze ” kur përdoren për njerëzit me sëmundje kardiovaskulare ekzistuese .

Aktualisht, nuk ka asnjë trajtim për Covid-19 të aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Sh.B.A, por agjensia ka lëshuar një autorizim të përdorimit të urgjencës për klorokuin dhe hidroksiklorokuine për të trajtuar pacientët e shtruar në spital me Covid-19.
“Në një botë më të mirë, nëse nuk do të ishim kaq në panik në lidhje me këtë virus, do të prisnim dhe të shohim nëse ky ilaç kishte ndonjë vlerë tjetër përveç Presidentit duke deklaruar se ajo ka përfitim,” tha Offit. “Nëse dikush është i sëmurë, ju prapë mund t’i lëndoni ata.”

Klorokuina është e ngjashme me hidroksilklorinën, por hidroksikloroku është quajtur ” një derivat më pak toksik ” i klorokinës.
“Hydroksilklorokuina është përdorur të paktën në pjesën më të zhvilluar të botës shumë gjerësisht për trajtimin e lupusit dhe të tilla dhe është shumë më e sigurt”, tha Dr. William Schaffner, profesor i mjekësisë parandaluese dhe sëmundjes infektive në Shkollën e Mjekësisë Universitare Vanderbilt në Nashville.Zyrtarët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë të hënën thanë se ata “presin me padurim” rezultatet e studimeve që vlerësojnë përdorimin e klorokinës dhe hidroksilklorinës si mundësi të mundshme të trajtimit Covid-19, veçanërisht pasi që ilaçet tashmë janë duke u përdorur “off label” për të trajtuar disa pacientë në disa vende.

“Komuniteti mjekësor dhe hulumtues po e marrin seriozisht potencialin e hidroksilklorinës dhe klorokinës”, tha Dr. Mike Ryan, drejtori ekzekutiv i Programit të Emergjencave Shëndetësore të Organizatës Botërore të Shëndetit, gjatë një konference për media në Gjenevë të Hënën .Një studim paraprak nga Brazili mbi përdorimin e klorokinës difosofate për të trajtuar pacientët me simptoma Covid-19 përfundoi herët pasi vdiqën disa pacientë dhe studiuesit zbuluan se një dozë e lartë e ilaçit shoqërohej me një lloj të rëndë të aritmisë, ose rrahje të parregullta të zemrës.

Studimi, i cili ende nuk është botuar në një ditar mjekësor të rishikuar nga shokët , por u botua në serverin mjekësor online medRxiv të Shtunën, është dorëzuar në një ditar mjekësor për botim, Dr. Marcus Lacerda, hetuesi kryesor i studimit dhe një studiues në institucionin Fiocruz në Brazil, thuhej ne nje imail te derguar ne CNN.

Studimi i pararendur përfshinte 81 pacientë të cilët ishin shtruar në spital me sindrom të rëndë të frymëmarrjes në Manaus, Amazon Brazilian. Pacientët ishin regjistruar në studim para se të merrnin konfirmimin laboratorik të Covid-19, por Lacerda tha që 75% e pacientëve përfunduan të konfirmuar dhe të tjerët ishin “me shumë mundësi”, por testet e tyre dolën negativ.
Për gjykimin, pacientët ose morën një dozë të lartë të klorokinës, në 600mg dy herë në ditë për 10 ditë për një dozë totale prej 12g, ose ata morën një dozë të ulët në 450mg për pesë ditë, dy herë në ditë vetëm ditën e parë, për një total doza prej 2.7g. Të gjithë pacientët morën gjithashtu antibiotikët ceftriaxone dhe azithromycin si pjesë e trajtimit të tyre. Një kufizim i studimit është se nuk kishte pacientë që morën një placebo.

Javën e kaluar, Shoqata Amerikane e Zemrës, Kolegji Amerikan i Kardiologjisë dhe Shoqëria e Ritmit të Zemrës nxorën udhëzime në lidhje me konsideratat kritike kardiovaskulare për përdorimin e hidroksilklorokinës dhe azitromicinës për të trajtuar koronavirusin, duke thënë se mjekët duhet të konsiderojnë “implikime të mundshme serioze për njerëzit me sëmundje kardiovaskulare ekzistuese . “”Urgjenca e COVID-19 nuk duhet të zvogëlojë ashpërsinë shkencore me të cilën i qasemi trajtimit COVID-19”, tha Dr. Robert Harrington, president i Shoqatës Amerikane të Zemrës dhe profesor dhe kryetar i departamentit të mjekësisë në Universitetin Stanford, javën e kaluar në një njoftim në lidhje me udhëzimet.
Harrington tha, “Ndërsa këto ilaçe mund të funksionojnë kundër COVID-19 individualisht ose në kombinim, ne rekomandojmë kujdes me këto ilaçe për pacientët me sëmundje kardiovaskulare ekzistuese.”/ CNA.al

Leave a Reply