Ylli që orbiton një vrimë të zezë supermasive në zemrën e Rrugës së Qumështit lëviz në një formë rozetë – siç parashikohet nga Albert Einstein mbi një shekull më parë.

Ylli, i quajtur S2, orbiton Shigjetarin A * në një formë elipsi, duke dalë nga orbita në pika të rastësishme – një ide e parashikuar nga Ajnshtajni mbi 100 vjet më parë.

Albert Einstein (pictured) published his General Theory of Relativity in 1915

Astronomët nga Instituti Max Planck, Gjermani, vëzhguan orbitën e  yllit të largët për 27 vjet duke përdorur një gamë teleskopësh dhe instrumentesh të tjerë.

Lëvizja e saj rreth vrimës së zezë shton provat se teoria e përgjithshme e relativitetit është e saktë – prova e parë erdhi nga orbita e Mërkurit rreth Diellit.

S2 është rreth 14 herë më i madh se masa e Diellit, por është 12 miliardë milje larg vrimës së zezë – rreth 120 herë më larg sesa Toka është nga Dielli.

Artist's impression of the orbits of stars very close to the supermassive black hole at the heart of the Milky Way. A star orbiting a supermassive black hole at the heart of the Milky Way moves in a way that was predicted by physicist Albert Einstein more than a century go

Perceptimi i disa artistëve për orbitat e yjeve shumë afër vrimës së zezë supermasive në zemër të Rrugës së Qumështit. Një yll që rrethon një vrimë të zezë supermasive në zemrën e Rrugës së Qumështit lëviz në një mënyrë që ishte parashikuar nga fizikanti Albert Einstein për më shumë se një shekull më parë

Reinhard , një drejtor në Institutin Max Planck për Fizikë Jashtetokësore (MPE) në Gjermani dhe arkitekt i programit, tha se dëshmia e parë e relativitetit të përgjithshëm u pa në orbitën e Mërkurit rreth Diellit.

‘Njëqind vjet më vonë, tani kemi zbuluar të njëjtin efekt në lëvizjen e një ylli që rrotullohet nga burimi kompakt i radios, Shigjetari A * në qendër të Rrugës së Qumështit.

‘Ky përparim vëzhgues forcon provat se Shigjetari A * duhet të jetë një vrimë e zezë e madhe katër milion herë më shumë se masa e Diellit.’

Ndërsa orbiton Shigjetarin A *, ylli ndjek një elips, por pika e afrimit më të afërt me vrimën e zezë nuk ndodh gjithmonë në të njëjtin vend.

Në vend të kësaj, ajo ngadalë lëviz rreth objektit supermasiv, duke krijuar një formë rozete nga secila ndërhyrje ku bashkëvepron me vrimën e zezë – një proces i quajtur precesion.

Relativiteti i përgjithshëm siguron një parashikim të saktë se sa ndryshon kjo orbitë dhe, sipas shkencëtarëve, matjet nga studimi i tyre i tanishëm përputhen saktësisht me teorinë e botuar nga Ajnshtajni në 1915.

Ky fenomen, i njohur si precesion i Schwarzschild, nuk ishte matur më parë për një yll që  rrotullohej rreth një vrime të zezë supermasive.

Studiuesit besojnë se gjetjet e tyre mund të ndihmojnë në zhbllokimin e mistereve të vrimave të zeza supermasive – të cilat mendohet se janë në zemër të çdo galaktike.

Guy Perrin dhe Karine Perraut, shkencëtarët kryesorë francezë në projekt, thanë që ata mund të përdorin këto matje dhe relativitetin për të parashikuar materien e errët.

“Për shkak se matjet e S2 ndjekin relativitetin e përgjithshëm aq mirë, ne mund të vendosim kufij të rreptë se sa material i padukshëm, siç janë vrimat e zeza të mundshme , janë të  pranishme rreth Shigjetarit A *”, thanë autorët.

This visible light wide-field view shows the rich star clouds in the constellation of Sagittarius (the Archer) in the direction of the centre of our Milky Way galaxy

Kjo pamje e dritës  në terren tregon retë e pasura të yjeve në yjësinë e Shigjetarit (Shigjetari) në drejtim të qendrës së galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit.

Me teleskopin e ardhshëm jashtëzakonisht të madh të ESO, ekipi beson se ata do të ishin në gjendje të shihnin shumë yje më të dobët që rrotulloheshin edhe më afër vrimës së zezë.

Kjo do të thotë se astronomët do të ishin në gjendje të matin dy sasitë, rrotullimin dhe masën, që karakterizojnë Shigjetarin A * dhe të përcaktojnë hapësirën dhe kohën përreth tij. –ATDHEU Lajm

Burimi-DailyMail

By IZ

Leave a Reply