Për herë të parë këtë vit, këta persona janë të liruar nga agjërimi

Posted by

Autoritetet fetare në Emiratet e Bashkuara Arabe kanë njoftuar se mjekët që merren me pacientë të infektuar me koronavirus janë të përjashtuar nga agjërimi i Ramazanit, ndërsa u bëjnë thirrje myslimanëve të luten në shtëpi.

Këshilli i Festave të Emirateve të Bashkuara Arabe tha në një deklaratë dje se myslimanët duhet të respektojnë rregullat e distancës shoqërore kur luten gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit.

Lutjet në të gjitha xhamitë në vend janë pezulluar si pjesë e masave për të frenuar përhapjen e Covid-19.

“Mbledhjet e lutjeve mund të rrezikojnë jetën, një veprim që është rreptësisht i ndaluar në Islam,” thuhet në deklaratë.

Emiratet kanë regjistruar 6.781 raste të konfirmuara dhe 41 vdekje. Është vendi me numrin e dytë më të madh të rasteve  midis gjashtë vendeve të Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit.

E para është Arabia Saudite, ku numri i çështjeve ka tejkaluar 26.600 dhe numri i vdekjeve është rritur në 160.

Disa shtete të Gjirit kanë pezulluar fluturimet e pasagjerëve, kanë vendosur karantinë dhe kanë mbyllur shumicën e vendeve publike, por numri i punëtorëve me të ardhura të ulëta po rritet, shumë prej të cilëve jetojnë në kushte të vështira.

Disa qeveri po përpiqen të organizojnë importin e punëtorëve nga jashtë që kanë humbur punën e tyre ose janë lënë në leje të detyruar. Bëhet fjalë për miliona punëtorë, shumë prej tyre nga vendet aziatike.

Ndërkohë të Dielën, Autoriteti Suprem Fetar i Arabisë Saudite, Këshilli i Njerëzve të Mençur, u bëri thirrje myslimanëve në të gjithë botën të luten në shtëpi gjatë Ramazanit nëse vendet ku ata jetojnë kanë krijuar rregulla të distancës sociale kundër epidemisë së koronavirusit.

“Myslimanët duhet të shmangin grumbullimet sepse ato janë shkaku kryesor i përhapjes së sëmundjes (…) dhe ata duhet të kujtojnë se mbrojtja e jetës së njerëzve është një veprim i rëndësishëm që i afron ata me Zotin,” tha në një deklaratë Këshilli.

Sivjet Muaji i Ramazanit sipas kalendarit fillon me 23 prill ditën e enjte dhe do të përfundojë në 23 maj ditën e shtunë.

Leave a Reply