Ekspertët e shëndetit shqetësohen se rolet që gratë mbajnë në shoqëri, të tilla si infermieret ose kujdestaret, i vendosin ato në rrugën e virusit.

Në të gjithë botën, gratë përbëjnë një shumicë të punonjësve të kujdesit shëndetësor, gati 70 përqind sipas disa vlerësimeve, dhe shumica prej tyre zënë role infermierore – në linjat e para të përpjekjeve për të luftuar virusin shkruan NYtimes.

Përshembull në povincën Hubei të Kinës, ku filloi shpërthimi i koronavirusit, rreth 90 përqind e punonjësve të kujdesit shëndetësor janë gra. Në SHBA, ai numër është rreth 78 përqind transmeton Gazeta Shneta.

Niveli i ekspozimit të infermierëve është “më i lartë se i mjekëve“, tha Dr. Celine Gounder, specialiste e sëmundjes infektive dhe epidemiologe.

Ajo mendon kështu sepse “ato janë shumë më të përfshira në kujdesin intim të pacientëve.

Nga më shumë se 8,000 raste të mundshme të SARS në mbarë botën në fillim të viteve 2000, më shumë se gjysma ishin femra dhe rreth 21 përqind e çështjeve totale ndodhën midis punonjësve të kujdesit shëndetësor, sipas OBSH-së.

Gratë në të gjithë botën gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të marrin barrën e kujdesit në shtëpi, veçanërisht nëse dikush në familjen e tyre është i sëmurë, shtoi Dr.  Gounder.

Dhe për shkak se gratë ende mbajnë pjesën më të madhe të përgjegjësisë për rritjen e fëmijëve, kur shkollat ​​pezullohen atëhere rreziku mund të thellohet.

Të dhënat nga Kina sugjerojnë se sëmundja është më e lehtë përhapja midis anëtarëve të familjes që janë në kontakt të shpeshtë me njëri-tjetrin.

By admin

Leave a Reply