Lidhja midis vezëve dhe kolesterolit të lartë të rrezikshëm i ka habitur shkencëtarët për vite me radhë, dhe së fundmi miti është hedhur poshtë.

Vezët përmbajnë një sasi të madhe të kolesterolit dhe nivelet e larta të kolesterolit në gjak rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, por  hulumtimet tregojnë se konsumimi i rregullt i vezëve nuk është i lidhur me rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Studimet që gjurmojnë zakonet dietike të popullatave të mëdha të publikuara në vitet 1950 dhe 1960 treguan një lidhje midis kolesterolit dhe sëmundjeve të zemrës.

Nivelet e larta të kolesterolit në gjak përfundimisht mund të çojnë në depozitime yndyrore në muret e arterieve, të cilat mund të ngurtësohen dhe ndahen, duke formuar mpiksje që mund të shkaktojnë sulme në zemër dhe goditje në tru.

Papritur kolesteroli dietik u bë armiku numër një publik. Pas rishikimit të të dhënave të fundit shkencore, Komiteti Këshillues i Udhëzimeve Dietare të SHBA-së ndryshoi qëndrimin e tij në vitin 2015. Grupi njoftoi se kërkimet e gjera nuk kanë treguar prova të një roli të kolesterolit dietik në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Si rezultat, Udhëzimet dietike 2015-2020 për amerikanët hoqi rekomandimin për të kufizuar kolesterolin dietik në 300 miligramë në ditë. Hulumtimet e mëvonshme kanë vazhduar të mbështesin këto udhëzime të përditësuara.

Përpara se të bëni ndonjë ndryshim në dietën tuaj, qoftë eliminimi i vezëve apo ngrënia e më shumë vezëve, gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

Gjendja shëndetësore e çdo personi është e ndryshme dhe ajo që funksionon për një person mund të mos funksionojë për ju.

Përjetimi i dy llojeve të dhimbjes 'në shtrat' mund të sinjalizojë nivele të larta të kolesterolitPërjetimi i dy llojeve të dhimbjes ‘në shtrat’ mund të sinjalizojë nivele të larta të kolesterolit

Në përgjithësi, nëse nuk keni sëmundje të zemrës ose kolesterol të lartë LDL, presion të lartë të gjakut, diabet të tipit 2 dhe hani një dietë të shëndetshme, kështu që shumë fruta dhe perime dhe drithëra që janë të ulëta në yndyra të ngopura dhe burime të tjera kolesteroli. Hulumtimi sugjeron se vezët nuk do të ndikojnë në kolesterolin në gjak, shkruan Eat This Not That.

By admin