Me kënaqësitë dhe fantazitë që sjellin telefonat e mençur, më shumë njerëz kanë kaluar orë më të gjata duke i ngulur sytë në telefonat e tyre.

Përveçse mund të ketë një ndikim në shtrirjen e vëmendjes, koha e tepërt para ekranit mund të ketë gjithashtu një ndikim tjetër negativ.

Sipas studiuesve nga Universiteti Shtetëror i Oregonit në Shtetet e Bashkuara, drita e kaltër që emetohet nga telefonat inteligjentë mund të rrisë shkallën me të cilën dikush plaket dhe të çojë në neurodegjenerim.

Hulumtimi mund të jetë novator në studimin e tij të ndikimit fiziologjik të telefonave inteligjentë në trupin e njeriut. Duke publikuar kërkimin e tyre në revistën Frontiers in Aging, studiuesit testuan teorinë e tyre mbi mizat e frutave; tha se mizat e frutave u ndanë në dy grupe, njëra e mbajtur në errësirë ​​të vazhdueshme dhe tjetra e ekspozuar ndaj dritës kaltër.

Çfarë fshehin për ju rrudhat në fytyrë?Çfarë fshehin për ju rrudhat në fytyrë?

U zbulua se ata që ishin ekspozuar ndaj dritës së kaltër kishin nivele më të ulëta të një kimikati të njohur si suksinat, duke sugjeruar se ata kishin dëmtuar prodhimin e energjisë.

Për më tepër, mizat nën dritën kaltër kishin gjithashtu nivele më të ulëta të glutamatit; ky kimikat është thelbësor për ruajtjen e komunikimit midis qelizave dhe ishte mungesa e kësaj që studiuesit thanë se tregonte neurodegjenerim.

Si rezultat i gjetjeve të tyre, shkencëtarët thanë se kjo tregon se ekspozimi i zgjatur ndaj dritës së kaltër të emetuar nga telefonat inteligjentë mund të rrisë shpejtësinë e plakjes.

Autori kryesor i studimit Dr. Jadwiga Giebultowicz tha se studimi paralajmëroi se kjo dritë e kaltër mund të ketë një “efekt të dëmshëm në një gamë të gjerë qelizash në trupin tonë” dhe se studimi i tyre sugjeroi “se shmangia e ekspozimit të tepruar të dritës së kaltër mund të ketë një kundër të mirë në strategjinë kundër plakjes”. /Telegrafi/

By admin