ALEANCA PËR SHQIPTARËT, FAKTOR PËR QEVERINË E ARDHSHME

Posted by

Aleanca për Shqiptarët del të jetë çelësi për qeverinë e ardhshme në vend. Ndërkohë, Bashkimi Demokratik për Integrim – BDI dhe Koalicioni nga Lidhja Europiane për Ndryshim duket se janë  në pritje të vendimeve që do të merren në kuadër të Aleanca për Shqiptarët. Kjo situatë e ka bërë ata të duken të hutuar, pasi që përcaktimi i ASH-së vendos për koalicionin udhëheqës në vitet e ardhshme.

Në këtë kontekst, është vlerësuar se ministrat e Aleanca për Shqiptarët, si Krenar Lloga, Azir Aliu dhe Fatmir Mexhiti, kanë treguar që janë në rrugën e duhur dhe po dalin më të suksesshëm se të gjithë ministrat e BDI-së së bashku. Kontributi i tyre në drejtimin e projekteve të reja, politikave inovative dhe angazhimit në zhvillimin e vendit ka shënuar një dallim të qartë krahasuar me ministrat tjerë.

Për momentin, Aleanca për Shqiptarët duket të jetë partia që ka potencialin dhe mundësinë që përcakton humbësit dhe fituesit.

Një gjë e sigurt është se Aleanca për Shqiptarët ka bërë rezonim  të  thellë politik dhe ka arritur të mbledhë një ndjekje të madhe në opinionin publik. Vullneti i saj për të sjellë ndryshime pozitive dhe për të adresuar problemet e vështira të vendit ka shtuar besimin e shumë qytetarëve.

Koha e ardhshme do të tregojë se si Aleanca për Shqiptarët do të përcaktojë strukturën e qeverisë së ardhshme dhe kush do të jetë në pushtet. Ndikimi i saj do të jetë vendimtar në skenën politike, duke sjellë një dinamikë të re dhe duke shtrirë një dorë të re për të drejtuar vendin në kohët e ardhshme.

Megjithatë, është e rëndësishme të monitorohen zhvillimet e mëtejshme politike, pasi përcaktimi i Aleancës për Shqiptarët do të ketë implikime të mëdha në formimin e qeverisë dhe në drejtimin e vendit në një kohë ku nevoja për ndryshim dhe progres është e domosdoshme.

Është e vërtetë se në skenën politike të Shqipërisë, Arben Taravari, si lider i Aleancës për Shqiptarët, ka pasur sukses në zhvillimin e partisë së tij dhe ka arritur të fitojë mbështetje të rëndësishme nga populli. Suksesi i tij në tre momente të ndryshme zgjedhjesh të mëparshme, ku ka mundur BDI-në e Ali Ahmetit, në qytetin e Gostivarit madje me dallim të madh në vota.

Një aspekt i rëndësishëm është se kjo seri ka bërë që liderët e BDI-së si Ali Ahmeti dhe të tjerët si Izet Mexhiti, Bilall Kasami dhe Afrim Gashi të kenë krijuar varshmëri duke ndjekur dhe pritur vendimet e Arben Taravarit, si dhe duke pasur parasysh ndikimin e tij në opinionin publik dhe mbështetjen e gjerë që ka arritur të marrë.

Kjo varshmëri dhe ndikim i Aleancës për Shqiptarët ka shkaktuar një lloj sfide për liderët e tjerë politikë në vend. Të jetosh nën pritjet dhe ndikimin e një partie tjetër në skenën politike mund të jetë një sfidë e vështirë për liderët e tjera, sidomos kur ajo parti është çelës për atë se kush do ta formojë qeverinë e ardhshme.

Përderisa suksesi i Arben Taravarit dhe Aleancës për Shqiptarët vazhdon të ndikojë në këtë mënyrë, pritet që ata të vazhdojnë të kenë një rol të rëndësishëm në skenën politike dhe të jenë një forcë kryesore në përcaktimin e drejtimeve të qeverisjes së ardhshme. Është e rëndësishme të vazhdohet me monitorimin e zhvillimeve politike për të parë se si do të evoluojë kjo dinamikë dhe se si do të ndikojë në politikën vendase në të ardhmen.