Zvicra kërkon punëtor – ja punët që kërkohen pa diplomë

Posted by

Nëse jeni duke kërkuar për një punë në Zvicër që nuk kërkon kualifikime universitare ose trajnime praktike, ka shumë opsione atje. Ja një vështrim në pesë sektorë ku ka vende pune.

Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar të filloni karrierën e ëndrrave tuaja ose thjesht dëshironi të gjeni një punë shpejt, këtu janë pesë mundësi pune që do ta keni të lehtë t’i siguroni në Zvicër – edhe pa trajnime formale, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Shumë kompani të njohura zvicerane të sigurisë do të punësojnë staf pa kërkuar një arsim formal ose praktikë dhe në vend të kësaj do t’u ofrojnë punonjësve të rinj disa trajnime bazë. Kompanitë, si Alpha Protect, mirëpresin dhe vlerësojnë Quereinsteiger (fjala gjermane për njerëzit që ndryshojnë karrierën e tyre) që duan të jenë po aq sa ata me përvojë shumëvjeçare në fushën e sigurisë.

Nëse shpresoni të punoni me siguri, shumë korporata në vend të kësaj do të insistojnë në sa vijon: patentë shoferi; të paktën një leje C; aftësi të mira gjuhësore të folur dhe të shkruar për zonën e Zvicrës ku ndodheni; aftësi të mira kompjuterike; shëndet shumë i mirë dhe qëndrueshmëri fizike; dhe një reputacion të patëmetë të kryesuar me rrethana të rregullta financiare.

Gama e pagave: paga bruto mesatare është 58,882 franga zvicerane në vit, duke përfshirë pagën e 13-të.

Kujdestare

Mungesa e punëtorëve të kualifikuar po përkeqësohet në Zvicër, me mungesën e kujdestarëve të disponueshëm në të gjithë vendin – por ka një rresht të argjendtë. Nga kujdesi për fëmijët deri te objektet rezidenciale të terapisë sociale, shumë vende kanë nevojë të dëshpëruar për kujdestarë dhe tani do të marrin në konsideratë ata që duan të ndryshojnë karrierë, të cilët mund të mos kenë kualifikimet e kërkuara, por kanë entuziazmin e nevojshëm për të marrë një rol në sektorin e kujdesit.

Pra, nëse keni njohuri shumë të mira të gjermanishtes së folur dhe të shkruar (ose një nga gjuhët e tjera zvicerane nëse jeni në atë zonë), shpejt kuptoni dhe vëzhgoni edhe situatat më komplekse dhe konsiderojeni veten një person elastik, empatik, karriera në sektorin e kujdesit mund të jetë një përshtatje shpërblyese afatshkurtra – ose afatgjatë.

E vetmja negative? Do t’ju duhet të ushtroni një shkallë të lartë pavarësie dhe mund t’ju duhet të punoni me orë të parregullta duke përfshirë fundjavat.

Gama e pagave: paga bruto mesatare është 61,290 franga në vit (me arsim), duke përfshirë pagën e 13-të.

Pastruese

Shumica e punëve të pastrimit do t’ju kërkojnë të zotëroni mirë gjuhën gjermane – veçanërisht ato në hotele – dhe të jeni fleksibël në lidhje me kohën dhe vendndodhjen tuaj të punës. Lajmi i mirë është se ju do të jeni në gjendje të punoni mjaft në mënyrë të pavarur, ndërkohë që jeni ende pjesë e një ekipi më të madh – flisni për më të mirat e të dy botëve, përcjell tutje albinfo.ch.

Paga: paga bruto mesatare është 51,188 në vit duke përfshirë pagën e 13-të. Nëse punësohen privatisht, është e rëndësishme të theksohet se më 1 janar 2023 Këshilli Federal i Zvicrës rregulloi pagat minimale për punëtorët shtëpiak që punojnë mbi 5 orë në javë në një tarifë për orë nga 19,50 deri në 23,55 CHF.

Asistent kuzhine

Keni një dhunti për të gatuar apo thjesht ju pëlqen të provoni receta të reja? Pastaj aplikimi për një nga hapjet e shumta të kuzhinës në Zvicër është zakonisht një bast i sigurt. Ndërsa disa kompani mund të kërkojnë përvojë paraprake në një kuzhinë profesionale, shumë nuk do ta bëjnë – dhe edhe nëse ju mungojnë aftësitë, mbani mend se nuk keni asgjë për të humbur duke aplikuar.

Si rregull i përgjithshëm, punët e kuzhinës në qytet do t’ju bëjnë të punoni si pjesë e një ekipi dhe në një mënyrë të orientuar drejt klientit. Shumë punëdhënës do të kërkojnë që ju të mund të komunikoni në gjermanisht, por nuk do të duhet ta bëni këtë rrjedhshëm, përcjell tutje albinfo.ch.

Paga: paga bruto mesatare është 48,100 në vit, duke përfshirë pagën e 13-të.

Sektori i shërbimeve

Shumica e punëtorëve zviceranë janë të punësuar në sektorin e shërbimeve, kështu që nëse keni nevojë të gjeni punë urgjentisht dhe jeni mendjehapur, kërkimi i një pune si kamarier/kameriere është padyshim mënyra më e lehtë për të gjetur punë të shpejtë në Zvicër.

Pavarësisht nëse preferoni të punoni me turne të ditës në një restorant të themeluar në diku si Qyteti i Vjetër i Cyrihut ose jeni të prirur të punoni në mbrëmje vonë në një bar apo pijetore, shumica e institucioneve do t’ju kërkojnë të flisni gjermanisht dhe anglisht me gjuhë shtesë gjithmonë të mirëpritura. Sigurisht, nëse jeni në një pjesë tjetër të Zvicrës, mund t’ju kërkohet të flisni gjuhën kryesore atje.

Ndërsa restorantet e klasës së lartë do të preferojnë staf me përvojë në pritje, nuk ka asgjë që ju ndalon të ngjiteni nga tavolinat e pritjes në një bar të rastësishëm që shfaqet gjatë verës, te të servirni ushqime dhe pije në restorantet Michelin Star të Cyrihut EquiTable dhe Le Cigalon të Gjenevës.

Gjithçka që ju nevojitet është një sjellje e motivuar, një pamje e rregulluar dhe aftësia për t’u shërbyer mysafirëve vendas dhe ndërkombëtarë.

Paga: paga bruto mesatare është 51,170 franga në vit, duke përfshirë pagën e 13-të.