Rreziqet e fshehura të sapunit antibakterial

Posted by

Sapunët antibakterial, të njohur edhe si sapunët antiseptik ose sapunët antimikrobikë, përmbajnë përbërës që janë thënë për të neutralizuar një spektër të gjerë të baktereve kur përdoren për të larë duart ose trupin tuaj.

Ata prej kohësh trenohen si “të mirë”, duke vrarë një grup të gjerë mikrobesh që iu bëjnë të sëmurë, transmeton Gazeta Shneta.

Në vitin 2013, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), e shqetësuar për pretendimet dhe mungesën e provave që i mbështesin ata, nxori një direktivë që kërkonte nga prodhuesit e sapunit antibakterial të siguronin prova klinike që produktet e tyre ishin superiore ndaj sapunëve jo-antibakterial.

Përbërësit e sapunit antibakterial

Nga 24 agjentët e listuar në direktivën e tij, FDA përmendi triklosan dhe triclocarban si dy më të përdorurit në Shtetet e Bashkuara. Të dy kanë veti antibakteriale dhe antifungale që prodhuesit i kanë përfshirë prej kohësh në produktet e tyre.

Në një kohë kur vetëdija e konsumatorit për transmetimin e mikrobeve po rritej, produktet si këto dukeshin si një mënyrë e thjeshtë dhe ideale për të mbajtur veten dhe familjen tuaj të sigurt.

Disa shqetësime kryesore nga shkencëtarët dhe zyrtarët e FDA

Rezistenca antibiotike

Për shkak se TCC, TCS dhe agjentët e tjerë antibakterialë të përdorur nuk janë plotësisht neutralizuese do të thotë që disa mikrobe janë në gjendje të shpëtojnë FDA shprehu shqetësime se përdorimi i vazhdueshëm i produkteve mund të lejojnë që llojet bakteriale rezistente ndaj antibiotikëve të shumohen.

Alergjia

TCS është e lidhur me një rrezik të shtuar të alergjive ushqimore. Kjo mund të jetë për shkak se ekspozimi ndaj baktereve zvogëlon rrezikun e alergjisë duke lejuar sistemin imunitar të njohë alergjenët e mundshëm si të sigurt sesa të reagojë ndaj tyre.

Çrregullimi hormonal

Studimet e kafshëve kanë treguar gjithashtu se TCS mund të mbahet në inde. Shqetësimi midis shkencëtarëve është se TCS dhe TCC janë të dy shkelës të butë endokrine, që do të thotë se ata kanë potencial të ndërhyjnë në mënyrën se si funksionojnë disa hormone.

Ndërsa ende nuk ka ndonjë studim që ka treguar që ky efekt është i dëmshëm te njerëzit, një studim nga Kina raportoi se foshnjat e lindura nga nënat që përdorën sapun që përmbante TCS kishin nivele të ngritura të testosteronit të hormonit mashkull në gjakun e tyre të kordonit kërthizor./GazetaShneta/

Leave a Reply