Ndërrimi i orës rezulton i dëmshëm për shëndetin tonë, ja PSE?!

Posted by

Studimet dalin në përfundimin se ndërrimi i orës nuk ndikon mirë në shëndetin tonë. Të 27 vendet në Bashkimin Evropian, një listë që përfshin Austrinë, Francën, Gjermaninë, Italinë, Portugalinë, Slloveninë, Sllovakinë dhe Spanjën, do të ndryshojnë orën e tyre. Kombet e tjera që bëjnë ndryshimin përfshijnë Norvegjinë, Zvicrën dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Megjithatë, ndryshimi i orës dy herë në vit mund të ketë një ndikim serioz në shëndetin tonë.

Parlamenti Evropian votoi për t’i dhënë fund praktikës në mars 2019, por ndryshimi është ende për t’u zbatuar edhe pse sondazhet sugjerojnë se shumica e evropianëve e mbështesin idenë. Në Irlandë, qeveria tha se nuk do të bënte ndryshimin nëse Irlanda e Veriut nuk vendos të ndjekë shembullin, pasi nuk është më në BE për shkak të Brexit.

Por duket se mungesa e lëvizjes për këtë çështje mund të mos jetë vetëm një shqetësim i vogël pasi disa ekspertë pretendojnë se është krejtësisht e rrezikshme.

Studiuesit kanë zbuluar se rreziku i goditjes në tru, sulmeve në zemër dhe aksidenteve në trafik rriten të gjitha në ditët pas kalimit në orën e ditës.

Ndryshimi ka qenë gjithashtu i lidhur me shtimin e pranimeve në spital dhe vizitave në dhomën e urgjencës, mungesën e takimeve mjekësore, ndërprerjen e gjumit, çrregullimet e humorit, mungesat në punë dhe madje edhe vetëvrasjen.

Shkencëtarët thonë se këto çështje janë rezultat i ndryshimeve kohore që ngatërrojnë ritmet natyrale cirkadiane të trupit tonë.

Këto funksione ndihmojnë trurin tonë të sinjalizojë se është koha për të fjetur, por ato gjithashtu kontrollojnë sisteme të panumërta të organeve në të gjithë trupin e njeriut.