Tre aplikacione mashtruan 20 miliona njerëz – a keni rënë pre edhe ju?

Posted by

Një raport i fundit zbuloi tre aplikacione që mashtruan përdoruesit e tyre dhe u shërbyen atyre shumë reklama.

Ne të gjithë duam të gjejmë një mënyrë të shpejtë dhe të lehtë për të fituar para. Edhe nëse të ardhurat e tilla përfshijnë ndonjë aktivitet të shëndetshëm, atëherë është një sukses i plotë. Sidoqoftë, thënia “nëse tingëllon shumë e mirë për të qenë e vërtetë, ndoshta nuk është” ekziston për një arsye, dhe shembulli më i mirë i kësaj është një raport i fundit që zbuloi një lloj të ri aplikacionesh mashtrimi që pretendojnë se përdoruesit mund të fitojnë para duke përmbushja e objektivave të ndryshëm, por shpërblimet janë pothuajse të pamundura për t’u arritur.

Në një raport të publikuar nga Dr.WEB, prodhuesi i softuerit për heqjen e viruseve, ka tre aplikacione të tilla në Google Play Store që janë shkarkuar më shumë se 20 milionë herë:

Lucky Step-Walking Tracker – mbi 10 milionë shkarkime

WalkingJoy – mbi 5 milion shkarkime

Zakoni me fat: gjurmuesi i shëndetit – mbi 5 milion shkarkime

Të tre aplikacionet funksionojnë në të njëjtin parim, duke u dhënë përdoruesve monedhë virtuale për kryerjen e detyrave të caktuara, si ecja në një distancë të caktuar ose përvetësimi i zakoneve të shëndetshme, dhe këto monedha më vonë mund të shkëmbehen me para të vërteta. Nëse përdoruesit duan të shmangin detyrat, ata kanë mundësinë të shikojnë reklama.

“Për të nisur procesin e tërheqjes së asaj që ‘fituan’, përdoruesit duhej të mblidhnin një numër të konsiderueshëm shpërblimesh. Nëse ia dilnin, aplikacioni më tej u kërkoi atyre të shikonin dhjetëra video reklamuese. Atyre iu ofrua gjithashtu për të përshpejtuar procesin e tërheqjes duke parë më shumë reklama. Sidoqoftë, aplikacionet shpesh nuk kanë verifikuar asnjë nga informacionet e pagesave të ofruara nga përdoruesit, kështu që shanset që këto aplikacione të paguajnë paratë e premtuara janë jashtëzakonisht të pakta,” shpjegon Dr.WEB në raportin e tij.

Nga tre aplikacionet e listuara, vetëm Lucky Habit: gjurmuesi i shëndetit është ende i disponueshëm në Google Play Store për momentin, por nuk kemi asnjë dyshim që Google do ta heqë atë së shpejti. Nëse keni instaluar ndonjë nga këto aplikacione, ju këshillojmë t’i hiqni ato nga pajisja juaj.

Këshilla jonë është të mendoni dy herë përpara se të shkarkoni edhe aplikacione të padëmshme. Nëse dyshoni se një aplikacion është me qëllim të keq, besoni mendjen tuaj, sepse ndoshta është.